Wetenschap

Wetenschap en Slowjogging

Slowjogging is ontwikkeld door de Japanse sportfysioloog Prof. Dr. Hiroaki Tanaka  van de Fukuoka universiteit in Japan. Gedurende tientallen jaren heeft hij en zijn team onderzoek verricht naar deze sportmethode en ontdekt dat Slowjogging meer is dan alleen een fijne bezigheid.

Hogere levensverwachting 

Mensen die meer bewegen, hebben meer kans op een lang en gezond leven.
Een recente wetenschappelijke meta-analyse evalueerde studies over hardlopers in termen van loopsnelheid en trainingsinspanning. Hieruit bleek dat mensen die rustig joggen de hoogste levensverwachting hebben, bij hardlopers (Schnohr et al., 2015). Slowjoggen dus!

Lactaatdrempel , vetten en koolhydraten

Met toenemende inspanning neemt het lactaatgehalte (verzuring) in het bloed van de hardloper toe. De gebruikelijke aanbeveling is om de concentratie van 4 mmol / l lactaat (de anaërobe drempel) niet te overschrijden. 
Bij langzaam joggen is de limiet aanzienlijk lager, bijvoorbeeld bij 2 mmol / l (de aërobe-anaerobe drempel). 
Hier is de aanbeveling: individuele "Niko-Niko" -snelheid, waar je nog steeds gemakkelijk kunt praten, niet buiten adem raakt,  en met een ontspannen glimlach onderweg bent.
Je optimaliseert zo ook de vet/koolhydraat verbranding. 

Runner’s High

De euforische "runner's high" wordt volgens recente studies, niet geactiveerd door endorfines, maar door endocannabinoïden. Een van de bekende endocannabinonoïden is anandamide, dat fungeert als een geluksmiddel in de hersenen.  
Verreweg de hoogste anandamide-niveaus worden bereikt door langzaam joggen, meer dan bij wandelen of snel hardlopen (Raichlen et al., 2013) 

(bron: www.slowjogging.de)

Gemakkelijk afvallen

Bewegen vormt naast voeding de sleutel naar een gezond lichaamsgewicht.
Vaak wordt training echter als zwaar of moeilijk ervaren. Het bewegen moet gemakkelijk te leren en uit te voeren zijn, niet te vermoeiend voelen, en overgewicht tegengaan.

Bloeddruk en cholesterol

Wetenschappelijk onderzoek bij oudere patienten met hoge bloeddruk die bloeddrukverlagende medicijnen innamen toonde aan dat met Slow Jogging gemiddelde waarden van 130/70 mmHg bereikt werden, dit werd met alleen medicijnen niet bereikt (Motoyama et al., 1998)
Ook de waarde van het “goede” cholesterol HDL verbeterde bij de proefpersonen door Slow Jogging (Motoyama, 1995). Inzet: maar 3 uur per week.

Osteoporose

Met wandelen houd je altijd een voet aan de grond. Met slowjoggen is er altijd een sprongmoment, hoe klein ook. De extra belasting op je botten als je weer aan de grond komt zorgt ervoor dat je botten sterk blijven. Dit helpt bij het voorkomen van osteoporose (botontkalking)

Gezond en fit blijven

Slow Jogging behoedt je als je ouder wordt voor spierverlies in grote spiergroepen (bovenbeenspieren, bilspieren).
Zo verklein je het risico van vallen en blessures als je ouder wordt.

Share by: