FAQ

FAQ; de meest gestelde vragen over Slowjogging

We zetten even de meest gestelde vragen over Slowjogging op een rijtje:

Heb ik voor slowjogging speciale schoenen nodig?

Niet direct. De looptechniek werkt het beste met schoenen die geen, of niet veel hoogteverschil hebben tussen de hak en de voorvoet. 
De hogere hak maakt het namelijk lastiger om op je voor/middenvoet te landen, ipv op je hak.
Toch is het niet verstandig om van het een op andere moment over te stappen naar heel andere schoenen dan je gewend bent, je kunt beter langzaam afbouwen.
Er zijn verschillende schoenen te koop die geschikter zijn voor de slowjogging techniek, ze zijn wat minimalistischer dan de standaard hardloopschoen. Dat kan heel goed, want met de slowjogging techniek train je je spieren en pezen om het werk te doen, en ontlast je je gewrichten.


Blijf ik dan altijd zo langzaam joggen?

Dat hoeft niet persé. door heel langzaam te beginnen werk je aan je aerobe basis. Dat is je basis voor duurvermogen, en herstel. Je lichaam zal zonder overbelasting steeds efficienter worden, en na verloop van tijd loop je sneller, maar nog steeds zonder jezelf over te belasten. Het niko niko tempo is dan ook relatief, voor een getrainde loper kan het hoger liggen dan voor een absolute beginner. Het gaat erom dat je loopt zonder moeite, dat je een glimlach houdt en een gesprek op gang kunt houden zonder horten en stoten, zonder buiten adem te raken.
Met het langzame lopen kun je ook goed op je looptechniek letten, een hoge pasfrequentie en kleine stapjes waarbij je niet op je hakken maar op je middenvoet landt. En zelfs als je na een tijd merkt dat je sneller kunt lopen, blijft het zaak om zoveel mogelijk rustig aan te blijven lopen.

Is dit iets heel nieuws?

Niet helemaal. De looptechniek bestaat al langer, en wordt bij meer hardloopstromingen toegepast. Het opbouwen en onderhouden van een aerobe basis door langzaam te trainen is ook niet geheel nieuw, hoewel er bij slow joggen nog rustiger begonnen wordt. Vooral professionele atleten kennen het belang van een solide basis, bij amateurs gaat het eerder mis. Ze hebben minder tijd, en er zijn ook nog stressverhogende factoren zoals een gezin en een baan. Juist voor deze groep is het belangrijk vooral rustig te trainen.
Het joggen moet absoluut relaxed aanvoelen, en ook al jog je op een tempo dat langzamer is dan wandeltempo, dat maakt helemaal niks uit. Je benut je spieren door langzaam te joggen effectiever, en traint je spieren en pezen zonder ze over te belasten.
Slowjoggen is geen prestatiesport, maar een manier van bewegen waarbij je met een glimlach je lichaam en geest gezonder maakt.

Kun je van Slow Jogging ook spierpijn krijgen?

Jazeker!
Met Slow Jogging train je bijvoorbeeld ook je soleus spier (onderste kuitspier), die hecht aan je achillespees. Door de techniek en het langzame lopen krijgt deze spier de aandacht die hij nodig heeft, om duurzaam te kunnen functioneren. Het is een spier met voornamelijk langzame spiervezels, die vaak ondertraind en/of verkort is door het lopen op schoenen met hoogteverschil tussen hak en voorvoet.
Het is daarom ook met Slow Jogging verstandig rustig aan op te bouwen. Op de lange termijn zijn je soleus spier en je achillespees je dankbaar, en omdat ze rustig en goed getraind zijn kunnen ze samen met je voet de klappen opvangen die anders door je gewrichten zouden worden opgevangen

Hoe vaak kan ik dit doen?

Zo vaak als je wilt. Door de geringe belasting kun je dit doen waar en wanneer je wilt. Je kunt ook oefenen in je eigen huis, onderweg naar je werk, als je boodschappen doet....enzovoorts enzovoorts.
Als je net begint met Slowjoggen, en de techniek is helemaal nieuw voor je, dan is het wel raadzaam het stapsgewijs op te bouwen.
Share by: